مقدمه
پوهنحی کمپیوترساینس پوهنتون بدخشان براساس دیدگاه ورسالت که دارد، مصروف تربیه و تقدیم کادرهای جوان دربخش های تکنالوژی معلوماتی و سیستم های معلوماتی به جامعه بوده که این مسؤولیت خودرا با داشتن ۱۱ تن استادان مجرب، بیشتر از ۲۰۰ تن محصلان در دیپارتمنت تکنالوژی معلوماتی وسیستم های معلوماتی ادا مینماید. از سال ۱۳۹۵ بدین سو تعداد زیاد از متخصص را در رشته تکنالوژی معلوماتی و سیستم های معلوماتی تربیه و به جامعه تقدیم داشته است. فارغان پوهنحی کمپیوترساینس در ادارات دولتی و غیر دولتی در بخش های توسعه نرمافزار، مدیریت دیتا و بانک اطلاعاتی، شبکه و امنیت سایبری، سیستمهای معلوماتی و تکنالوژی معلوماتی مصروف انجام وظیفه مقدس به وطن و هموطنان خود بوده که، باعث افتخار پوهنحی کمییوترساینس و استادان این کانون علمی می باشند.
تاریخچه
پوهنحی کمپیوترساینس که به حیث دیپارتمنت آموزش کمپیوتر در سال ۱۳۹۲ در پوهنحی تعلیم و تربیه پوهنتون بدخشان ایجاد شده بود که در اثر سعی و تلاش رهبری پوهنتون بدخشان و مقام محترم وزارت تحصیلات عالی در سال ۱۳۹۴ از بدنه این پوهنحی جدا و با ایجاد دیپارتمنت تکنالوژی معلوماتی به پوهنحی ارتقا نمود و در سال ۱۳۹۶ دیپارتمنت سیستم های معلوماتی به این پوهنحی اضافه شد و اولین فراغتش را در سال ۱۴۰۰ چشن گرفت و به تعداد ۴۵ نفر محصل تقدیم جامعه نمود.
این پوهنحی از سال ۱۳۹۵ تا حال۸ دور محصلان را از رشته تکنالوژی معلوماتی و سیستم های معلوماتی به جامعه تقدیم نموده است. محصلان این پوهنحی با سپری نمودن امتحان کانکور از ولایات مختلف کشور جذب شده و از طرف استادان مجرب مصروف آموزش و فراگیری تعلیم و تحصیل میباشند. دیپارتمنت های این پوهنحی در بخش های تکنالوژی معلومات و سیستم های معلوماتی فعالیتهای علمی خویش را به پیش میبرند و مصروف تربیه جوانان متخصص به مردم و جامعه میباشند.
تشکیل پوهنحی کمپیوترساینس از زمان تاسیس تا حال تغییرات کمی اندکی داشته و در مقابل تغییرات کیفی زیادی را تجربه کرده است. فعلا در این پوهنحی به تعداد یازده تن استادان در بست های کادری استخدام شده و دارای یک بست خالی در اعلان میباشد که مجموعاُ دارای ۱۲ بست کادری است. از جمله ۱۲ تن استادان استخدام شده ۵ تن دارای سویه تحصیلی ماستر و ۵ تن دیگر هم دارای تحصیلات به سویه لیسانس که ۲ تن شان مصروف ادامه تحصیل دوره ماستری میباشند. در بست های اداری پوهنحی کمپیوترساینس هم یک مدیر تدریسی، یک مدیر تکنیشن ودو تن خدمه مصروف خدمت میباشند.
این پوهنحی فعلا دارای ۲۱۹ تن محصل بوده که در دو دیپارتمنت مصروف ادامه تحصیل میباشند. پلان های مهم آینده این پوهنحی ازدیاد کادر علمی بیشتر، تلاش برای تاسیس بخش شبانه و ایجاد دیپارتمنت انجینیری نرم افزار میباشد. در پهلوی این همه از نگاه اکادمیک ارتقای ظرفیت علمی اساتید به درجه ماستر و دوکتوردر اولویت کاری این پوهنحی است.
دید گاه
Vision
پوهنحی کمپیوترساینس با داشتن پرسونل کادری و اداری پرتلاش، متعهد و مجرب میخواهد در پنج سال آینده با انجام تحقیقات علمی و فعالیت های آموزشی تربیه کادرهای متخصص مطابق نیاز بازار کار در جمع موفق ترین پوهنحی ها در سطح کشور قرار گیرد.
ماموریت
Mission
پوهنحی کمپیوترساینس تربیه افراد مسلکی و تخنیکی در بخش های تکنالوژی معلوماتی و سیستم های معلوماتی و عرضه خدمات سیستم های الکترونیکی، شبکه های معیاری و انجام تحقیقات علمی در این عرصه را رسالت خویش میداند.
اهداف
Goals
پوهنحی کمپیوترساینس کانون تربیه جوانان متعهد و مسلکی مطابق به نیاز جامعه در عرصة تکنالوژی معلوماتی و سیستم های معلوماتی به سویه لیسانس میباشد.
بنابراین اهداف مشخص این پوهنحی قرار ذیل است:
فراهم نمودن محیط علمی مناسب جهت ارائه دروس تئوری و عملی؛
ایجاد برنامه های علمی وتحقیقی در پوهنحی؛
فراهم نمودن برنامه های موثرآموزشی جهت ارتقای ظرفیت محصلان؛
فراهم نمودن برنامه ها جهت ارتقاء سطح علمی استادان؛
تنظیم نمودن کریکولم ، کورس ها و لابراتوارها مطابق به نیازهای جامعه.
ارایه دانشهای روزآمد، جهت تعلیم وتربیه کدرهای ملی با توانایی های کاری و آماده خدمت به جامعه کنونی افغانستان
بالابردن توانایی های محصلان در زمینه های تكنالوژي و موسسه های تخنيكي و تحقيقي تا توانايی تبدیل سیستم های نوشتاری را به سیستم الکترونیکی داشته باشند.
ایجاد فراهم آوری زمینه سیستم تسهیلاتی مورد ضرورت برای توانمندسازی و کارایی هر چه بهتر دیپارتمنت ها و اعضای کادر علمی منظور انجام پروژه های علمی تحقیقاتی تكنالوژيکی.
ارزش ها
رعایت عدالت، صداقت، شفافیت و حساب دهی در امور؛
پابندی به اخالاقیات و ارزش های دینی و اسلامی؛
تقویت وحدت ملی و کرامت انسانی؛
تطبیق عدالت ، اداره سالم ، موثریت و کارایی؛
تحقیق معیاری ، تدریس با کیفیت ، شایسته ساالاری؛
جلوگیری از هرنوع تبعیض و تعصب درمحیط پوهنحی؛
توجه و جدیت عمل در ارتباط به منشور اخلاقی پوهنحی؛
رعایت اخلاقیات در خصوص توسعه سیستم های کمپیوتری.
معرفی دیپارتمنت ها
پوهنحی کمپیوترساینس دارای دو دیپارتمنت (تکنالوژی معلوماتی و سیستم های معلوماتی)می باشد.
دیپارتمنت سیستم های معلوماتی
دیپارتمنت سیستم های معلوماتی یکی از بخش های اصلی پوهنحی کمپیوتر ساینس است که آموزش و مهارت های فنی و مسلکی در زمینه توسعه و تطبیق سیستم های معلوماتی را به محصلان ارائه می دهد. و سعی بر آن دارد تا نسل جوان را با جدیدترین تکنالوژی علوم کمپیوتری معرفی نمایند. و با استفاده از امکانات و ابزار دست داشته، همواره تلاش نموده که محصلان خلاق و متخصص در عرصه علوم کمپیوتری به جامعه تقدیم نماید.
دیپارتمنت سیستم های معلوماتی درسال 1396 به حیث دیپارتمنت مستقل با تایید شورای علمی پوهنتون و منظوری وزارت محترم تحصیلات عالی در چوکات پوهنحی کمپیوترساینس تاسیس و بنیاد نهاده شد، و تا اکنون فعالیت دارد. در حال حاضر (۱۰۹) تن محصلان ذکور مصروف فراگیری در این رشته بوده و دارای ۶ عضو کادر علمی بوده که از جمله ۲ تن به سویه ماستر و ۲ تن مصروف تحصیل برنامه ماستری و ۲ تن به سویه لسانس می باشد. قابل ذکر است که این دیپارتمنت در سال 1396به فعالیت آغاز کرده است و تا اکنون ۳ دور محصلان را فارغ و به جامعه تقدیم نموده است.
اهداف آموزشی دیپارتمنت سیستم های معلوماتی
اهداف آموزشی دیپارتمنت سیستمهای معلوماتی شامل تربیت متخصصانی است که توانایی طراحی، توسعه، و مدیریت سیستمهای اطلاعاتی کارآمد و امن را دارند. این دیپارتمنت محصلان را با مهارتهای فنی و تحلیلی مورد نیاز برای تحلیل دادهها، بهترسازی پروسه کسبوکار، و پیادهسازی راهحلهای تکنالوژی معلوماتی آشنا میسازد. همچنین، تمرکز بر توانمندسازی محصلان در زمینههای نوآوری و تفکر انتقادی برای حل مشکلات پیچیده و ایجاد ارزش برای سازمانها و جامعه میباشد.
دیپارتمنت تکنالوژی معلوماتی:
دیپارتمنت تکنالوژی معلوماتی در پوهنحی کمپیوترساینس به عنوان یکی از بخشهای مهم و کلیدی این پوهنحی، به آموزش در حوزههای مختلف تکنالوژی معلوماتی میپردازد. این دیپارتمنت با هدف تربیت متخصصانی که توانایی طراحی، توسعه، و مدیریت سیستمهای اطلاعاتی پیشرفته را دارند، فعالیت میکند. محصلان در این دیپارتمنت با مبانی و مهارتهای پیشرفته در زمینههایی مانند برنامهنویسی، شبکههای کامپیوتری، امنیت سایبری، و محاسبات ابری آشنا میشوند. دیپارتمنت تکنالوژی معلوماتی در چوکات پوهنحی کمپیوترساینس در سال 1394 منیحث یکی از دیپارتمنتهای کلیدی و اساسی ایجاد گردید. و دارای ۶ عضو کادر علمی که از جمله ۳ تن به سویه ماستر و ۳ عضو دیگر ان به سویه لیسانس می باشد. در حال حاضر (۱۰۵) تن از محصلان برحال داشته و هشت دور محصلان را در این رشته به جامعه تقدیم نموده است.
هدف عمدۀ این دیپارتمنت، تربیۀ کادرهای مسلکی در رشتۀ تکنالوژی معلوماتی و مخابراتی میباشد. پروگرام درسی این دیپارتمنت نیز بالای همین هدف تمرکز نموده است و محور اصلی طراحی پروگرام درسی در مطابقت به همین هدف است. اشخاصی که از این دیپارتمنت فارغ میشوند، میتوانند بحیث اشخاص مسلکی و متخصصین در مؤسسات مختلف به حیث مدیران سیستم، مدیران شبکه، انجنیران شبکه، متخصصین شبکه، مهندسین شبکه، متخصصین امنیتی .شبکه، مسؤولین دیپارتمنتهای تکنالوژی معلوماتی، مشاورین تکنالوژی معلوماتی و مخابراتی، ایفای وظیفه نمایند
مدیریت تدریسی و اجرائیه
مدیریت تدریسی در پوهنحی کمپیوتر ساینس نقش اساسی برای پیشبردر فعالیت های تدریسی و آموزشی دارد. مدیریت تدریسی مسولیت برنامه ریزی، نظارت و اجرای فعالیت های آموزش را به عهده دارد و تلاش می کند تا با استفاده از بهترین روش های تدریس و مدیریت منابع کیفیت آموزشی محصلان را بهبود بخشد.
مدیریت تیکنیشن
مدیریت تکنیشن پوهنحی کمپیوترساینس نقش مهمی در حفظ، نگهداری و ارتقای زیر ساخت های تخنیکی و تکنالوژیکی پوهنحی دارد. این مدیریت وظیفه دارد تا اطمینان حاصل کند که تمام تجهیزات و سیستم های تکنالوژیکی پوهنحی به درستی کار میکند و نیاز های تخنیکی اساتید و محصلان را برآورده می شود.
سایر امکانات
لابراتوار کمپیوتر
لابراتوار کمپیوتر پوهنحی کمپیوترساینس یکی از بخشهای اساسی و حیاتی این پوهنحی است که به منظور آموزش عملی و تقویت مهارتهای تکنالوژیکی محصلان در زمینههای مختلف علوم کمپیوتری و تکنالوژی معلوماتی تأسیس شده است. این لابراتوار با تجهیزات مدرن و نرمافزارهای بهروز مجهز شده تا محیطی مناسب برای انجام تمرینات عملی، پروژههای درسی، و تحقیقات علمی فراهم کند.
اساتید مجرب در لابراتوار کمپیوتر، محصلان را در یادگیری و اجرای پروژههای عملی هدایت و پشتیبانی میکنند. این محیط آموزشی به دانشجویان کمک میکند تا مهارتهای تئوری خود را با تجربههای عملی ترکیب کنند و آمادگی لازم برای مواجهه با چالشهای واقعی در دنیای تکنالوژی معلوماتی را به دست آورند.
تالار کنفرانس
تالار کنفرانس و سمینار در پوهنحی کمپیوترساینس از اهمیت خاص برخوردار اند، زیرا به محصلان و اساتید امکان می دهند تا دانش و تجربیات خود را به اشتراک بگذارند، با تحولات جدید در رشته خود اشنا شوند و مهارت های ارتباطی و ارائه خود را تقویت کنند. و برای بر گزاری ورکشاپ ها، سمینارها وکنفرانس علمی نیز استفاده میگردد.
لابراتوار سخت افزار
لابراتوار هاردویر یا سختافزار پوهنحی کامپیوترساینس، به عنوان مرکزی برای آموزش عملی و ارائه تجربههای مستقیم به محصلان در زمینههای مرتبط با سختافزار و الکترونیک شناخته میشود. این لابراتوار همچنین فرصتی برای انجام تحقیقات علمی و پروژههای نوآورانه در زمینههای مختلف سختافزاری فراهم میکند و به محصلان کمک میکند تا به عنوان مهندسین ماهر و خلاق در صنعت تکنالوژی معلوماتی فعالیت کنند.
تعمیر تدریسی
تعمیر تدریسی پوهنحی کمپیوترساینس دارای ۳ منزل بوده که پوهنحی اقتصاد نیز از این تعمیر برای پیشبرد دروس استفاده می نماید.
بییبشی